2021-11-07 07:54:33• hírek • refszatmar.eu

Egyházkerületi közgyűlés és lelkészszentelés Szalárdon

A szalárdi református templomban tartotta idei ünnepi közgyűlését a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. Tizenkét lelkipásztort szenteltek fel, az idén nyugdíjba vonuló lelkészeknek pedig hálás szívvel megköszönték a szolgálatot.  

Az Érmellék és a Rézalja találkozásánál fekvő Szalárd református temploma – mely eredetileg obszerváns kolostortemplomnak épült – Bihar megyének a XV. századi formáját talán leghívebben őrző épülete. Jelenleg Varga Botond a település református lelkipásztora, aki azelőtt a szatmári egyházmegyében, a Láncos templomban, Németiben és Kisbábonyban szolgált.


Csűry István püspök Szalárdon kezdte önálló lelkészi szolgálatát 38 évvel ezelőtt, szolgálata utolsó évéhez közeledve püspökként érkezett vissza: „Isten mérhetetlen szeretetének köszönhetem, hogy érdemtelenül és saját méltóságom csekélysége ellenére ide emelt. Egész délelőtt meghatottan és könnyeimmel viaskodva emlékeztem és jövőt prédikáltam, már nem is az enyémet, inkább a felszentelendőkét. Mert szebb az a jövő, amit mi most elgondolunk. Ezer bajtól mentett és meg fog menteni. Hajdan a néptanács fura ura, ma főügyészek igyekeznek megszorítani, de mindig kisebb sebekkel kilábaltam, és ki is fogok ezentúl. Boldog voltam, hogy kortárs barát-lelkész nyugdíjba vonuló társaimnak átadhattam az elismerő okmányokat. Volt tanítványomnak a vallástanári munka elismerésének igazolványát. Mindezeket ma, Szalárdon, ahol a szolgálatomat elkezdhettem.” – fogalmazta meg örömét közösségi oldalán Csűry István püspök.



Igehirdetése a 80. zsoltár 20. verse alapján szólt: „Uram, Seregek Istene, újíts meg bennünket! Ragyogtasd ránk orcádat, hogy megszabaduljunk!” Első sorban az a fontos, amit Isten tett. Ő olyan Isten, aki közel enged magához, és azt teszi, amire szükségünk van: megújít bennünket. Nem foltoz, hanem újít. Jó közel lenni hozzá, jó az Ő serege tagjának lenni. – hangzott az igehirdetésben.


Forró László egyházkerületi főjegyző felvette az a felszentelendő lelkipásztorok fogadalmát. Tizenketten voltak, mint az apostolok, név szerint: Adorján Dávid (Resica), Erdei Márk Sándor (Gálospetri), Fehérvári Zsolt (Magyarkakucs), Gál Ervin (Borosjenő), Kabai Kitty (Nagyvárad-Rét), Mpofo Kitata Szilvia (Arad-Mosócz), Nagy Sándor-Csongor (Nagykároly-Kertváros), Oláh Krisztián (Érselénd), Sólyom Szabina-Brigitta (Kismajtény), Tököly Csaba-Krisztián (Zsombolya), Törő Attila-Miklós (Szatmár-Németi, Patóháza), Tőtős Emese-Brititta (Szilágyborzás). A lelkipásztor életének egyik legnagyobb eseménye a felszentelés, amikor egy püspök, vagy éppen egyházmegyéjének esperese kézrátétellel áldó Igét mond, amit letérdelve fogad. Ez alkalommal az a különös és megható esemény is megtörténhetett, hogy apa fiának (Nagy Sándor, Nagy Sándor-Csongor) adta az áldást. A felszentelendő lelkészek nevében Gál Ervin szólt a gyülekezethez.


Nagy Sándor, Nagy Sándor-Csongor és családjuk


Vinczéné Pálfi Judit egyházkerületi missziói előadó, püspök úrral és Bara Lajos főgondnokkal együtt, átadta a Pro Eklézsia díjakat: az ákosi, a magyarberkeszi, és a resicabányai gyülekezetek jelenlevő képviselőinek. Megköszönték a nyugdíjba vonuló lelkészek szolgálatát, emlékplakettet átnyújtva számukra: Bálint Sándor, Berke Sándor, Csomay Árpád, Dénes József, Farkas Antal, Keresztes Nagy Imre, Sándor Lajos, Sipos András és Sipos Miklós. Ezt követően Szűcs Éva tanügyi előadótanácsos adta át az idei M. Nagy Ottó díjat Csáki Mária börvelyi vallástanárnőnek. A pedagógus 30 éves lelkiismeretes munkáját méltatták ezzel az elismeréssel. A közgyűlés az aktuális ügyek megvitatása után a nemzeti imádság eléneklésével ért véget.



További képek a refszatmar.eu oldalán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: